Sağlık

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
BİYOGÜVENLİK
Sürü sağlığının korunması için gerekli biyogüvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.
AŞILAMA
Aşılarla hastalıkların kontrolündeki başarı, bazı temel faktörlere bağlıdır.
BESLEME VE YETİŞTİRME
Civciv büyütülecek yer ya da kafes temizlenmeli ya da dezenfekte edilmelidir.
BİYOGÜVENLİK VE HASTALIKLARDAN KORUNMA

Kanatlı işletmelerinde karlı bir üretim için ilk yapılması gereken hastalıkların çıkışını önlemek ve yayılmasını en aza indirgemektir. Sürü sağlığının korunması için gerekli biyogüvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Biyogüvenlik, kanatlı sağlığını tehdit eden bakteri, virüs, mantar, protozoa ve parazitlerin sebep olduğu enfeksiyöz hastalıklarla, bu hastalıkların bulaşmasında rol oynayan vektörlerin (personel, ekipman, bulaşık yem, yabani hayvan, insekt ve kemiriciler) işletmeye girişini önlemek için alınan tedbirlerin tümünü ifade eder. Kısacası alınan önlemler ile kanatlıları sağlıklı tutmaktır. Bakteri, virüs, parazit, mantar ve benzeri birçok mikroorganizmalar kanatlı sürülerinde ciddi sağlık problemlerine yol açarlar.

Bir işletme içinde, kanatlı, personel araç ve ekipmanların kontrolsüz hareketleri, komşu işletmeler ile temas, hasta ya da sağlık durumu bilinmeyen kanatlıların çiftliklere getirilmesi, hastalık etkeni ile bulaşık yem ve suların kullanılması ya da kümeslerde kullanılan araç, gereç, alet ve ekipmanların yetersiz dezenfeksiyonu gibi birçok nedenlerle hastalık etkenleri kolayca kümeslere bulaşabilir. Ayrıca yabani kuş, sinek, kırmızı tavuk biti, böcek ve kemirgenlerde hastalıkların bulaşma ve yayılmasında çok önemli rol oynarlar. Kanatlılarda sorun olan hastalıkların birçoğu viral kökenli ve bulaşıcı olup, tedavileri mümkün değildir.

Bakteriyel hastalıklar da antibiyotiklerle tedavi edilebilmelerine rağmen, Salmonella gibi enfeksiyonlarında olduğu gibi bazı salgın durumlarında hastalık etkenini tamamen yok etmek mümkün olamamaktadır. Bu başlıklar kapsamında gerekli önlemler işletme ve personel tarafından sağlanılmalıdır.

AŞILAMA

Tavukçulukta hastalıktan korunmanın diğer bir yolu da aşılamadır. Aşılama programı ve uygulama şekilleri çevre ve kümes şartlarına göre değişmektedir. Bu yüzden bölgedeki veteriner hekime danışılmalı ve bu programa titizlikle uyulmalıdır.

Aşılarla hastalıkların kontrolündeki başarı, bazı temel faktörlere bağlıdır.

Bunlar;

  • Aşılar güvenilir firmalardan alınmalı, imal tarihi ve son kullanma tarihi belli olmalıdır.
  • Aşılar, sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmalı, buzdolabında saklanmalıdır.
  • Aşılar, mutlaka sağlıklı sürülere ve uygun yaşlarda tatbik edilmelidir.
  • Aşıyı uygulayan kişiler bu konuda bilgili ve deneyimli olmalıdır.
  • Aşılamalar günün serin saatlerinde yapılmalıdır.
  • Hayvanların hepsinin önerilen dozda aşı almalarına dikkat edilmelidir.
  • Aşılar, içme suyuna katılarak uygulanıyorsa; içme suyunun klor ve dezenfektan maddeler içermemesi gereklidir.
  • Pek çok aşı zayıflatılmış hastalık etkenlerinden oluştuğu için; aşılama işlemi bittikten sonra aşı şişeleri imha edilmelidir.

  1. Asilama


https://sabelpoot.com/wp-content/uploads/2021/03/logo-640x270.png

Bizi Takip Edin!

Hakkımızda
Adres: Tokat Merkez
24 Saat Açık
Whatsapp
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?